De evolutie van skatepark design
We spraken Lauris Gouiran van Constructo skatepark Architecture. Constructo is een Frans architecten bureau gespecialiseerd in skatepark design, operationeel sinds 2005. Ze zijn voornamelijk werkzaam in Frankrijk, maar ze werkten ook elders in Europa én de wereld. Ook samen met Nine Yards Skateparks. Ze ontwikkelden meer dan 200 skateparken in 15 jaar. Lauris vertelt ons over alle ontwikkelingen omtrent skatepark design. Een sector die volop in groei is. Hij deelt zijn visie op het werkveld, trends en ontwikkelingen met ons.
Meer aandacht en ruimte voor skateparken
We hebben dus al meer dan 15 jaar ervaring in het ontwerpen van skateparken. In de beginjaren van Constructo wilden we skaters echt een nieuwe visie op skateparken bieden. Dit onder invloed van skatepark projecten in -met name- de Verenigde Staten, maar ook door onze eigen visie te intrigeren en het architecturale aspect van onze projecten te benadrukken. Dit stond haaks op de modulaire skate parken van die tijd, die eerder een inbreuk op het landschap van de locatie waren. Daarbij hebben we nooit het functionele aspect van onze skateparken uit het oog verloren.
Logischerwijs waren de eerste projecten, die uit onze hoed kwamen, heel anders dan de projecten die we vandaag de dag ontwerpen. De budgetten zijn niet meer hetzelfde, die zijn groter, daarmee ook de oppervlakten en locaties. In het verleden werden skateparken vaak achterin sportcomplexen en in buitenwijken geplaatst; tegenwoordig nemen skateboarden en skateparken hun plaats in het centrum van steden en stedelijkheid.
De evolutie van skatepark design
Onze wens en visie, binnen Constructo, is dat ieder skatepark uniek moet zijn. Ondanks redelijk vergelijkbare programma’s in het algemeen. Door de jaren heen, mede dankzij onze feedback, is het ontwerp van skateparken geëvolueerd. Dit is nog steeds gaande. We hebben bij Constructo bijvoorbeeld enkele processen geautomatiseerd en basisprincipes ingevoerd, maar het zoeken naar nieuwe vormen blijft een constante.
De ontwerpen van skateparken zijn tegenwoordig heel divers. Persoonlijk haal ik mijn inspiratie overal vandaan. Onder andere uit skate video's (en dat zijn er veel) en architectuur in het algemeen. Maar ook uit veel andere bronnen: kunst, geschiedenis, aardrijkskunde, lokale cultuur en ga zo maar door. Er zijn ook trends die komen en gaan; op dit moment zien we veel ‘Slappy's’, iets waar een paar jaar geleden niet om gevraagd werd. We ontwikkelen mee. We kijken, we overleggen met locals en met name door daadwerkelijk onze eigen projecten (en die van anderen) te skaten. Elk skatepark project is een prototype en de enige manier om de kwaliteit van onze projecten te verifiëren, is door ze te skaten.
Naast professionaliseren ook altijd blijven experimenteren
De Olympische Spelen van Parijs in 2024 hebben echt invloed op de skatepark markt in Frankrijk. De oppervlakken groeien en de specificaties zijn preciezer. Absoluut bij trainingsfaciliteiten voor topsporters. Dit is zowel een goede, als een slechte zaak. Een goede zaak, omdat we meer ruimte hebben voor onze creativiteit en een slechte zaak, omdat we de neiging hebben om elementen te standaardiseren. Gelukkig gaan er ook lopende projecten volledig buiten het kader van de Olympische Spelen, met veel meer gratis programma's, waar experimenten echt mogelijk zijn (zoals het Carry-Le-Rouet project in Zuid-Frankrijk).
Het Carry-Le-Rouet skatepark design - bron: Vulcano Skateparks
De evolutie van de afgelopen 15 jaar blijft doorgaan in de toekomst. Onze skatepark projecten blijven zich ontwikkelen en onze visie groeit daarin mee. Net zoals de manier van skaten en het skatepark design in het algemeen.
Lauris Gouiran
- Skatepark designer & architect van Constructo Skatepark Architecture